Van Raai Eierhandel uit Woudenberg Uw partner op het gebied van eieren
Iedere dag verhandelen we bij Van Raai Eierhandel meer dan een miljoen verse eieren. De eieren worden bij ons gewogen, geëtiketteerd en gecontroleerd om vervolgens via de pakstations in de schappen van de supermarkt te belanden.
Van Raai Eierhandel is uw partner bij de in- en verkoop van eieren.
Van Raai Eierhandel is uw partner bij de in- en verkoop van eieren. De eieren worden ingekocht bij pluimveehouders door heel Nederland.
Sinds begin 2014 fungeert Van Raai Eierhandel als de Eierbank; een instantie die bemiddelt tussen leveranciers en inkopers van eieren.
Eieren bestaan er in alle soorten en maten. Er zijn veel verschillende factoren die het uiterlijk en de smaak van een ei beïnvloeden. Wat bepaalt hoe het ei eruitziet, en – belangrijker – hoe het smaakt?
Inkoop en verkoop
Inkoop
Van Raai Eierhandel is een groothandel in eieren. Van Raai handelt in zowel bruine als witte kooi, scharrel, vrije uitloop en biologische eieren. Daarnaast kan er kan zowel op pulp trays als plastic trays worden geleverd. Wanneer u pluimveehouder bent, en op zoek bent naar een afnemer van uw eieren, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
Bel nu 033 - 286 12 12 of stuur een mail naar info@eiergroothandel.nl
Verkoop
De afnemers van Van Raai zijn vooral pakstations in Nederland, Duitsland en België. Door het grote leveranciersbestand van Van Raai, is het vrijwel altijd mogelijk om aan uw wens te voldoen. Het is voor ons mogelijk om zowel witte als bruine kooi, scharrel, biologische en vrije uitloopeieren op pulp of plastic trays te leveren in de gewenste gewichtsklasse. Voor meer informatie, neem contact met ons op.
De Eierbank
Begin 2014 heeft Van Raai Eierhandel de Eierbank overgenomen.
Bent u op zoek naar een partij eieren? Neem dan contact op met de Eierbank. We gaan voor u op zoek naar een leverancier die tegen de best mogelijke prijs aan uw vraag kan voldoen. Door deze service kunt u dus altijd bij Van Raai Eierhandel terecht, ook wanneer onze eigen leveranciers niet rechtstreeks zouden kunnen leveren.
U heeft een partij eieren die u te koop wilt aanbieden? Neem contact op met de Eierbank. We gaan direct voor u op zoek naar de afnemer die er de beste prijs voor wil geven. Direct contact opnemen met de Eierbank? Bel nu 033 – 286 12 12 of stuur een mailtje naar info@eierbank.nl.
Scharreleieren of biologische eieren?
In de EU-normen voor kippeneieren zijn vier verschillende soorten huisvesting voor legkippen vastgelegd. Op basis van deze huisvestingsvarianten spreken we van vier soorten eieren:
Kooi- of batterij-eieren
Kippen die gehuisvest worden in kooi- of batterijsystemen hebben de minste bewegingsruimte in vergelijking met andere systemen. De kooi-eieren zijn niet meer los in de supermarkt verkrijgbaar. Ze worden nog wel verwerkt in producten als cake, koek of mayonaise.
Scharreleieren
Voor scharreldieren gelden strenge eisen omtrent het dierenwelzijn. Zo mogen er maximaal negen hennen per vierkante meter worden gehouden, zodat de dieren kunnen ‘scharrelen’.
Vrije uitloopeieren
Voor kippen met vrije uitloop geldt hetzelfde als voor scharrelkippen, maar naast de relatief ruime binnenruimte, is er een vrije uitloopmogelijkheid naar buiten, waar iedere afzonderlijke kip een oppervlakte van 4 m² ter beschikking heeft.
Biologische eieren
De kippen krijgen biologisch voer, hebben meer ruimte en daglicht in de stal en moeten overdag naar buiten kunnen.
De grootte van het ei
Wist u dat de grootte van het ei mede afhankelijk is van de leeftijd van de kip? Jonge kippen leggen in de regel kleinere eieren.
In de supermarkt wordt de grootte van de eieren aangeduid met de gewichtsklasse small (S), medium (M), large (L) of extra large (XL).- S: het ei weegt 43 tot 53 gram
- M: het ei weegt 53 tot 63 gram
- L: het ei weegt 63 tot 73 gram
- XL: het ei weegt meer dan 73 gram
Voeding van de kip
De kleur van de dooier
De voeding van de kip bepaalt de kleur van de eierdooier. In maïs en gras zit bijvoorbeeld veel xantofyl, een stof die zorgt voor de oranje-gele kleur. Als een kip voornamelijk graan eet, blijft de dooier licht.
De smaak van het ei
Ook op de smaak van het ei heeft de voeding van de kip een grote invloed. De eieren van kippen die bijvoorbeeld voornamelijk mais eten (maiseieren) hebben een lichte maissmaak. Zo bestaan er ook bijvoorbeeld meergraneneieren of Omega 3-rijke eieren. Omega 3-eieren worden gelegd door kippen die vrij in de natuur kunnen rondlopen en omega 3-rijk voedsel tot zich nemen, zoals bijvoorbeeld postelein.
Het bewaren van eieren
De manier waarop eieren bewaard worden is minstens zo belangrijk als hoelang ze in voorraad gehouden worden. Zo gaan eieren in één dag bij kamertemperatuur net zoveel in kwaliteit achteruit als in 4 of 5 dagen in de koelkast.
Winkeliers zouden opslag in de buurt van sterk geurende voedingsstoffen moeten vermijden. Omdat eieren een poreuze schaal hebben (in een eierschaal zitten 6.000 tot 8.000 minuscule gaatjes) nemen ze gemakkelijk geurtjes over.
Pas als consument op dat u niet te ruw met de eieren omgaat en ze nooit achterlaat in warme voertuigen. Thuis kunnen eieren het best in hun verpakking in de koelkast bewaard worden. Het verpakkingsmateriaal biedt bescherming tegen beschadiging, vertraagt vochtverlies en helpt het absorberen van de geuren van sterk ruikende levensmiddelen voorkomen.